top of page

Waarom 'laten huilen' niet mag!

Updated: Apr 4, 2022



Zoveel mensen zoveel meningen!

Wat jouw baby nodig heeft weet alleen jij. Leer de behoeften van je kindje kennen en je zult zien dat jullie snel een team zijn. We kunnen van een pasgeboren baby niet verwachten dat alleen slapen in het wiegje gelijk goed gaat. Om dat te bereiken is veiligheid en vertrouwen nodig.

De eerste weken na de geboorte zijn jullie veel samen.

Jij en je partner doen de verzorging waardoor zo min mogelijk (vreemde) handen betrokken zijn. Jullie leren de geluiden en behoeften van je kindje herkennen.

Alle baby’s zijn verschillend

In een familie met meerdere kinderen zijn ze allemaal anders.

Blijf flexibel, standaard lijsten en methodes werken niet! Wat bij de een werkt gaat voor de ander juist niet op.

Baby’s hebben geen strakke planning. Honger is honger en moe is moe!

Even terug naar je zwangerschap

  • Om de 2 tot 3 uur honger, je eet kleine porties.

  • Je kon niet wachten want uitstellen gaf een akelig gevoel.

  • Ook in de nacht eruit om te eten.

  • Je at eigenlijk wanneer je honger had.

Normaal kun je een maaltijd wel even uitstellen maar tijdens zwangerschap lukt dat minder en is dat ook niet verstandig!

Jonge baby’s zijn te klein om lang zonder eten te kunnen.

Naast de voeding willen ze je voelen en ruiken.

Baby is afhankelijk van jou. De afgelopen maanden bewoog ze met je mee, ademde ze met je mee, hoorde je stem en geluiden uit de omgeving. Nu ze los van je is geeft ‘alleen zijn’ stress.

De eerste 3 maanden heeft je baby nodig om te ‘leren’ dat ze een ‘apart’ lichaam is. Hij of zij heeft je nodig om de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld te kunnen ontdekken.

Natuurlijk kunnen jonge baby’s zich aanpassen

Je kunt ze 20 minuten laten huilen in bed. Na een paar keer geeft ze op en valt in slaap. Wanneer op deze dringende vraag niet gereageerd wordt, stopt ze wel met het uitzenden van de vraag. En als na een half uur huilen dan eindelijk mama verschijnt leert ze snel dat dat de manier is om te communiceren. Overview achtergronden van studies.

Je baby heeft emotionele behoeften

We weten dat in de baarmoeder prikkels, gevoelens en emoties ervaren worden. Na de geboorte komt er een moment dat je baby weet dat je er bent terwijl ze je niet ziet. Maar dat is pas tussen de 4 - 6 maanden. Je kent het kiekeboe spelletje waarbij je baby iedere keer weer verrast reageert je te zien als je gezicht in beeld komt. Tot het moment dat je kindje doorheeft dat jij erachter zit en het lapje snel wegtrekt. Dat is het moment waarop de link gelegd is. Daarvoor is natuurlijk wel een basisvertrouwen nodig. De hechte band die je samen hebt.

Baby's laten huilen, het veel gehoorde advies, mag NIET onder de 6 maanden.

Aanhoudend huilen heeft risico voor de kleine bloedvaten in de hersenen. Verder ook de emotionele schade, zeker niet te vergeten!

Laten we stoppen met het "LATEN HUILEN ADVIES". Moeders hebben zich er nooit goed bij gevoelt!

LINK naar wat experts zeggen.

Mijn ervaringen

Op de couveuse afdelingen waar ik werkte werden baby’s rustig van de geur van moeder op een lapje wat ze in haar bh gedragen had. Ook zijn er onderzoeken gedaan waarbij vroeggeboren baby’s die moeite hebben met drinken beter gaan drinken als ze de stem van moeder horen ook al is ze niet aanwezig. Moeders warme borst kan niet door een couveuse vervangen worden. Landen waar medische zorg minder voorhanden is overleven baby’s op de huid van moeder.

Stel je voor

Je bent in een vreemd land, je spreekt de taal niet, je hebt geen transport, geen geld en geen eten. Wat doe je dan?! GILLEN TOCH…..

Mijn tip!

Wacht niet tot je kindje helemaal overstuur is! Dan is het verdriet alleen maar groter.

Draag vanaf de eerste dag je kindje zeker een uur per dag ‘skin to skin’. Gebruik een draagdoek.

Nb. Neurologisch onderzoeken en MRI's hebben laten zien dat 'laten huilen' bij kinderen onder 6 maanden leeftijd risicovol is voor hun gezondheid. Experts zeggen. Doctor Plooij has posted a YouTube clip telling parents to never let a baby cry it out. Bekijk de korte video van Dr. Frans.


Doctor Frans Plooij, Ph.D, is the president of the International Research-institute on Infant Studies (IRIS) at Arnhem (the Netherlands). Dr. Plooij has served as Vice President for Information of the International Society for Human Ethology, and Vice President of the Institut European pour le Développement de tout les Enfants (IEDPE). He is on the editorial board of the journal Ethology and Sociobiology, and is a member of the panel of assessors of the Journal of Clinical Child Psychology and Psychiatry. Dr. Plooij is a member of several international, scientific societies for child development and behavioural biology, and of the New York Academy of Sciences. In addition to many scientific publications, he has written several best-selling books on parenting, including The Wonder Weeks, which is based on 35 years of research and has been published in twelve languages.

24 views0 comments
bottom of page