top of page

Wijs gebruik van anticonceptie - wat iedere vrouw moet weten



Ben je ook zo op zoek naar een manier om je cyclus te monitoren maar je wilt niet met medicatie je menstruatie en ovulatie onderdrukken of chemisch ‘regelen’?


Bewust omgaan met je lijf is een goed plan, je wilt fijn je ding kunnen doen en vooral je hoofd ‘helder’ houden.


Zeven vragen aan expert Patricia Dijkema:



1. Veel vrouwen geven aan zich depressief te voelen als ze anticonceptie gebruiken als de pil, spiraaltje, ook het koperspiraal of de implanon (het staafje in je bovenarm). Hoe zit dat?


De hypofyse en hypothalamus zijn onderdelen van je hersenen die de eerste signalen geven om hormonen te produceren. Het echte werk gebeurt in de eierstokken en de baarmoeder. Daar kunnen de signalen vanuit je hersenen goed gebruikt worden om je baarmoederslijmvlies op te bouwen en te zorgen voor een eisprong van het rijpe eitje.


Onderdruk je het werk van de hypofyse en hypothalamus (wat een anticonceptie doet anders kan het geen zwangerschap voorkomen) dan verandert in je hoofd de aansturing. Signalen zullen dan minder van je hersenen naar je lijf gaan.


Wanneer jij je eigen cyclus laat ‘rijpen’ in de pubertijd tot een gezonde menstruatiecyclus, ga je daar tot de overgang plezier van hebben. Je lichaam is daardoor meer bestendig tegen stress en kan beter omgaan met stressvolle situaties.


Wanneer je anticonceptie gebruikt neem je medicatie, dat zijn chemische nagemaakte stoffen die normale functies in je lichaam stil leggen of onderdrukken. Iedere medicatie heeft bijwerkingen ook het hormoonvrije koperspiraaltje omdat een spiraaltje niet van nature in je baarmoeder hoort.


Vrouwen ervaren klachten als moodswings, depressie, zwaarmoedigheid, vermoeidheid, concentratieverlies en stress. Maar ook darmklachten, ontstekingen, schimmelinfecties, vreetbuien en behoefte aan zoetigheid.


Hoe kan het dat anticonceptiemiddelen je stemming beïnvloeden? Dat komt onder andere doordat ze je zenuwstelsel gevoeliger maken voor stress. (1)