Welke anticonceptie kies jij?
De angst om ongewenst zwanger te raken is groot. Maar hoe betrouwbaar zijn anticonceptie methoden werkelijk, zijn ze wel zo nauwkeurig als de doctor zegt? Laten we de verschillende opties bekijken, ook de Daysy cyclus tracker om je natuurlijke cyclus bij te houden zonder chemische anticonceptie, ook als je (nog) geen kinderwens hebt.
Anticonceptie met chemische stoffen.
o Implanon®. Staafje ingebracht onder de huid van je bovenarm. Bevat progestin (namaak progesteron) wat 3 jaar kan blijven zitten. Verwijderen kan pijnlijk zijn en soms ook lastig omdat je weefsel om het staafje groeit. Litteken moet open om het staafje eruit te halen. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 0.01 op de 100 gebruiksters*1.
o Prikpil. Injectie met progestin (namaak progesteron) die je eens per 3 maanden bij de huisarts moet laten zetten. Deze injecties kunnen je mentaal en emotioneel van slag maken. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 4 op de 100 gebruiksters*1.
o De pil. Is een combinatie pil, er zit estradiol en progestin in. Dient op hetzelfde tijdstip iedere dag genomen te worden. De pil heeft risico’s lichamelijk, mentaal en emotioneel. Je kunt er depressief van raken, verlaagt libido, haaruitval, hoofdpijn, risico op leverkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker. Meiden onder 21 jaar hebben tijdens pilgebruik 50% meer kans op suïcidale neigingen. Risico op trombose, longembolie en beroerte. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 7 op de 100 gebruiksters*1.
o Mini-pil ofwel de progestin pil, zonder oestrogeen. Vaak tijdens borstvoeding geadviseerd of als je geen oestrogeen kunt verdragen. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 7 op de 100 gebruiksters*1.
o Pleister. Deze bevat estradiol en progestin. Je plakt de pleister op je onderbuik, bil of bovenlichaam (niet op je borst). Je plakt iedere week een nieuwe pleister voor 3 weken en dan stop je een week. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 7 op de 100 gebruiksters*1.
o Nuvaring®. De vaginale ring, bevat estradiol en progestin. Je draagt de ring gedurende 3 weken, verwijder de ring en dan na een week geen ring waarna je weer een nieuwe ring inbrengt. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 7 op de 100 gebruiksters*1.
Barrière methoden
o Pessarium. Dit is een kapje zoals de Caya wat je zelf inbrengt wat de baarmoedermond afsluit zodat sperma niet binnen in de baarmoeder kan komen. Voor een vrijpartij breng je de Caya in waarbij je gebruik maakt van de bijbehorende sperma dodende gel die op de Caya aangebracht moet worden. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 17 op de 100 gebruiksters*1.
o Condoom voor de man. Zijn ook in dunner materiaal te koop (uiteraard wel sterk van kwaliteit) wat een beter gevoel geeft. Altijd de moeite om meerdere merken te proberen. Voordeel een condoom beschermt ook tegen seksueel overdraagbare ziekten. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 13 op de 100 gebruiksters*1.
o Condoom voor vrouwen. Dit condoom is wijder omdat je het in de vagina plaatst en kan al acht uur voor de geslachtsgemeenschap ingebracht worden. Faalt in de praktijk (ongewenste zwangerschap) jaarlijks bij 21 op de 100 gebruiksters*1.