top of page
Writer's picturePatricia Dijkema

Zonder suiker, kan dat?

Herplaatsing geschreven door Patricia Dijkema (voor 2017).


Suiker zit bijna overal in! 

Hoe leef je zonder suiker? 

Ik ga je in deze blog verder helpen.


Is suiker gif voor ons lichaam?

Suiker word toegevoegd om voeding houdbaar en lekker zoet te maken. Dat vinden consumenten en fabrikanten fijn want dan is het lekker lang te bewaren en heb je er geen omkijken naar. Tegenwoordig zit in alles wel suiker daardoor zijn we er 'verslaafd' aan geraakt met alle gevolgen van dien.



Welke suikers zijn er?

Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, glucose - fructosestroop, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, disachariden. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete  snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wittebrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker. Sorry La France!


Wat doet suiker met je lichaam?

Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken die de schadelijke gevolgen van langdurig (hoog) suikergebruik hebben aangetoond:

Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel dat naar beneden gehaald moet worden door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd. Als dit hormoon teveel en te vaak in actie moet komen wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name op de love-handles en rond je middel. Herkenbaar? Suiker betekent vetopslag. Insuline is overigens ook de belangrijkste factor die bijdraagt aan veroudering. 


Door de overproductie van insuline worden ook andere hormonen uit balans gebracht in je lichaam en dat is nou net wat we proberen te vermijden bij kinderen en volwassenen. Door hormonale disbalans worden allerlei processen in je lichaam verstoord wat allerlei verschillende klachten kan geven waaronder vermindering van je libido.


Suiker verstoort de mineraal balans in je lichaam het maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Beide mineralen heb je o.a. hard nodig om je botten stevig te houden.Suiker verzuurt je maag- en darmenstelsel en kan leiden tot candida; een gist in je darmflora. Dit zorgt voor verzwakking van je immuunsysteem.Suikers stimuleren endorfines waardoor je onrustig, labiel en nerveus kunt raken. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid.Suiker betekent een extra belasting voor je bijnieren die als vrouw 40+ ook al de functie van je eierstokken moeten overnemen waar het gaat om productie van oestrogeen en progesteron. Dit betekent een verhoogt risico op uitgeputte bijnieren.

Teveel aan suiker wordt omgezet in vetzuren waardoor de kans op aderverkalking groter wordt. Dit kan leiden tot hersenbloedingen of een hartinfarct.Teveel zoetigheid ontregeld je honger- en verzadigingsgevoel waardoor je niet meer voelt dat je genoeg gegeten hebt en extra trek krijgt in suiker.


Je immuunsysteem wordt ontregeld waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in je lichaam kunnen ontstaan. Een overmaat van suiker is de oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes op dit moment. Hoeveel motivatie heb je nodig om eens te proberen of je je suiker kunt minderen in je leven en op zoek te gaan naar andere manieren om je leven zoeter te maken?


Kunstmatige zoetstoffen zijn géén alternatiefNaast alle vormen van suikers is er ook een heel scala aan synthetische ofwel kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen. Dit zijn bv sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom heel veel ingezet in light-producten. Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend als suiker want ze blijven je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er méér van eten of drinken omdat het toch geen calorieën heeft, waardoor je er steeds méér van nodig hebt om de suikerkick te krijgen. Daarbij krijg je dus meer en meer chemische, dus niet natuurlijke, stoffen binnen. Daar is je lichaam echt niet blij mee.  Zoals ik al zei, suiker is een drug waar je verslaafd aan kunt raken. Gebruik dus geen kunstmatige zoetstoffen als je je suikerinname wilt verminderen. Echt verminderen is de enige optie.


Wat dan wel?

Probeer als eerste zoveel mogelijk verborgen suikers te vermijden. Als je eet conform het principe vers wat niet verpakt is en een beperkte houdbaarheid heeft. Dan krijg je weinig ongezonde suikers binnen omdat je zoveel mogelijk puur en onbewerkt zult eten.


Heb je behoefte aan zoetigheid kies dan voor wat gedroogd fruit als dadels, rozijnen of abrikozen. Of gebruik rauwe biologische honing, ahornsiroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, dadels, dadelstroop of stevia poeder (groen) van gemalen steviablad. 


Supermarkten verkopen steviapoeder (witte) maar lees de etiketten maar er zit gewoon suiker bij. Vloeibare stevia (puur 97%) heeft 0,0 calorieën is dus veilig voor diabeten. Goede kwaliteit vloeibare stevia of gemalen stevia blad (poeder dus) is goed te doseren, het is vele male zoeter dan suiker. In je cakebeslag heb je ongeveer 10-15 druppeltjes nodig.


0 views0 comments

Comments


bottom of page