top of page
Writer's picturePatricia Dijkema

Zonder Koemelk, kan dat?

Herplaatsing van eerder verschenen (voor 2017).


Steeds meer artsen en voedingsdeskundigen waarschuwen voor de nadelige effecten van koemelk. 


De twee bekendste daarvan zijn koemelkallergie en lactose-intolerantie.













Lactose-intolerantie is een (totaal of gedeeltelijk) gebrek aan lactase, het enzym dat lactose (melksuiker) afbreekt tot enkelvoudige suikers (galactose en glucose) die door de darm kunnen worden opgenomen in het bloed. Mensen met een gebrek aan dit enzym verdragen geen koemelk.

Lactose wordt bij hen niet afgebroken maar door bacteriën omgezet in gas en melkzuur.Dit zorgt voor maag-darmklachten, zoals winderigheid, diarree, buikpijn, overgeven, enz.


Koemelk gevoeligheid is een reactie op één of meer proteïnen (eiwitten) in melk, meestal het eiwit caseïne. Veel mensen hebben moeite om dit eiwit te verteren.


Dat kan uiteenlopende symptomen veroorzaken

  • maagdarmklachten

  • luchtwegaandoeningen

  • huidklachten

  • pijn en ontstekingsreacties

  • psychische symptomen

  • neurologische aandoeningen en zelfs anafylaxie (levensbedreigende, acute allergische reactie).


Maar melk is ook los van deze twee erkende ziektebeelden niet echt een geschikt voedingsmiddel voor de mens.


Mogelijke gevolgen van (te veel) koemelk bij kinderen en volwassenen

  • verhoogde slijmaanmaak (darmen, luchtwegen)

  • verminderde immuniteit

  • gezwollen keel- en neusamandelen

  • maagdarmklachten

  • terugkerende infecties

  • allergie, eczeem, astma

  • auto-immuniteit (reumatoïde artritis, diabetes type 1 en andere auto-immuunziekten)

  • neurologische aandoeningen, psychische ziektebeelden en gedragsstoornissen

  • nierstenen

  • osteoporose

  • verminderde opname van mineralen en vitamine B12

  • verhoogde aanmaak van insuline en insulineachtige groeifactor (IGF-1) met op lange termijn een verhoogd risico op kanker

  • exorfinen belasting en daling van het DPPIV enzym


Toch blijven reclameslogans als "Melk is goed voor Elk" melk en zuivelproducten promoten.Het belangrijkste argument is dat melk rijk is aan calcium, het mineraal dat we nodig hebben voor sterke botten. Calcium uit melk wordt echter niet goed opgenomen. Te veel melk heeft bovendien een verzurend effect, waardoor mineralen zoals calcium uit de botten gehaald worden. Veel koemelk drinken of zuivelproducten eten kan osteoporose juist in de hand werken.


De meeste mensen krijgen klachten door het nemen van melkproducten.

Het schrappen van koemelk zal altijd een gunstig effect hebben op je gezondheid, ook wanneer je geen aangetoonde lactose-intolerantie of koemelkallergie hebt. Wat een koe te eten krijgt, welke medicijnen hij krijgt, of die buiten loopt, vers gras eet, of de jongen nog bij de koe zijn, hoeveel melk die produceert en hoe die gemolken wordt heeft allemaal invloed op de melkkwaliteit. Steeds meer mensen gaan rauwe melk consumeren of zelf kefir maken.


Koemelk vervangen door plantaardige melk

  • amandelmelk

  • rijstmelk

  • quinoamelk

  • kastanjemelk

  • hazelnootmelk

  • havermelk

  • kokosmelk, …


Hoe krijg je voldoende calcium binnen

  • Boerenkool

  • Verse groenten en fruit

  • Sardientjes

  • Amandelen

  • Paksoy

  • Waterkers

  • Chiazaad

  • Multivitamine


Voor veel kinderen en volwassenen is de benadering een antwoord op vaak jarenlang (vage)klachten. Medicijngebruik en ongemakken die als het immuunsysteem en de darmen sterker worden, verminderen en ook kunnen verdwijnen.

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page