top of page

Mijn arts zegt dat ik super vruchtbaar ben!e hoort wel eens dat een vrouw zegt; "Ik ben zo vruchtbaar ik kan iedere dag van de maand zwanger raken". Dat is heel mooi maar klopt dit wel en heeft zij de juiste informatie gehad ooit van haar arts?


De wetenschap is al erg lang duidelijk over wanneer en hoe lang een vrouw per cyclus vruchtbaar is. Namelijk 24 uur!


24 uur, niet de hele maand!

Na de ovulatie is een eicel slechts 24 levensvatbaar. Wil je zwanger worden moet de eicel binnen 18 uur bevrucht worden. Sperma kan maximaal 5 dagen overleven. Dat brengt het totaal aan vruchtbare dagen per cyclus op 6 dagen. Dat is je vruchtbare fase. Wil je niet zwanger raken dien je dat op die dagen te voorkomen. Er bestaan al meer dan 35 jaar medische apparaten waarmee je heel nauwkeurig deze dagen detecteert.


Hoe komt het dat artsen dit tegen vrouwen zeggen? Wat zit hier achter? Stel je hebt een afspraak om te bespreken welke vorm van anticonceptie je gaat gebruiken. De arts doet een inwendig onderzoek middels een echo en zegt; "Je bent super vruchtbaar'. Wat is jouw gedachte op dat moment?

Je grijpt naar een anticonceptie want zit niet te wachten op verrassingen. Het liefst ga je voor de vorm die je 'gegarandeerd' geen verrassingen gaat bezorgen. Later merk je dat de keuze die je toen in angst hebt genomen eigenlijk helemaal niet is wat je wilt. Je hebt klachten en sinds de anticonceptie merk je dat je niet meer jezelf bent.


Mijn tip!

Wanneer een arts een mededeling doet vraag waarom dat zo is. Kunt u mij uitleggen wat dat betekend en waarom u denkt dat het zo is.


Stel vragen. Dat haalt je uit de stress en angst omdat je dan meer informatie krijgt. Stel logische vragen.


Vervolgens geef je aan; "Ik kom hier later op terug. Ik maak een nieuwe afspraak als ik hier een besluit genomen heb".


Thuis ga je op zoek naar alle informatie die je wilt hebben en maakt voor jezelf een overwogen beslissing wat je doet. Rustig in jouw tempo.


Het is jouw lichaam, jouw beslissing. Jij kent je lichaam het beste!

244 views0 comments

コメント


bottom of page