top of page

Kan ik zwanger worden tijdens mijn menstruatie?


Elke maand laat een vrouw een ei vrij op ongeveer dag 14 van haar cyclus. Voorafgaand aan het vrijgeven van dat ei, zal de binnenkant van de baarmoeder dikker worden en opbouwen om voorbereid te worden in het geval bevruchting optreedt.

Als het eitje niet binnen 24 uur na het vrijkomen wordt bevrucht, wordt het eitje ongeveer 14 dagen later met het opgebouwde baarmoeder slijmvlies uitgespoeld, de menstruatie. Dit komt overeen met een cyclus van 28 dagen - de gemiddelde cyclusduur. Terwijl de meeste vrouwen een cyclus van 28-35 dagen hebben met een gemiddelde menstruatieduur van 2 tot 7 dagen. Elke vrouw is uniek en haar cycluslengte kan variëren. In dit scenario kun je tijdens de menstruatie niet zwanger worden.

Zoals eerder vermeld, kan de lengte van de cyclus variëren en niet elke vrouw heeft een cyclus van 28 dagen. Een vrouw met een cyclus van 24 dagen en een menstruatielengte van 7 dagen, zou gemeenschap kunnen hebben op de laatste dag van haar menstruatie, een paar dagen later ovuleren en zwanger kunnen worden. Omdat sperma tot 5 dagen kan overleven, is zwangerschap een mogelijkheid in dit minder voorkomende scenario. Temperatuur je met een cyclus computer dan zal deze opmerken dat je vruchtbare dagen begonnen zijn en dat ook aangeven. Een cycluscomputer heeft al genoeg aan minimaal 3 dagen aaneengesloten menstruatie bevestiging om je cyclus adequaat aan te geven.

Het hangt dus af van de individuele cycluslengte van een vrouw. Als jouw cyclus 28 dagen of langer duurt, kun je tijdens je menstruatie niet zwanger worden.

Hoe weet ik wanneer ik wel vruchtbaar ben?

Meten is weten. Wanneer je inzicht hebt in de lengte van je cyclus, duur van je menstruatie en temperatuur stijging na de ovulatie dan weet je ook wanneer je vruchtbare dagen zijn. Op die dagen kun je een zwangerschap voorkomen. Je hebt 5 vruchtbare dagen voor de ovulatie, de ovulatie dag zelf en eventueel de dag daarna. Maakt in totaal per cyclus 6 of 7 dagen.

Het temperaturen van je basale lichaamstemperatuur is een uitstekende methode om te weten wanneer je voorspelde ovulatie kan zijn en daarmee dus ook de vruchtbare dagen ervoor.

Een methode zoals de Fertility Tracker DAYSY heeft een algoritme dat meer dan 99% betrouwbaar is. Deze cyclus computer is niet te vergelijken met een standaard thermometer en app. Dus ga je voor meer veiligheid en inzicht? Kijk dan zeker op de DAYSY site.

35 views0 comments

Comments


bottom of page