Herplaatsing Patricia Dijkema uit 2017 (of eerder).
Gluten zijn eiwitten in granen, gliadine genaamd. Gliadine veroorzaakt (darm)ontstekingen bij mensen die er gevoelig voor zijn. Met alle gevolgen van dien. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Gluten zitten in tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Haver bevat wel gluten maar niet het agressieve gliadine. Dan kan het zijn dat je haver wel verdraagt.
Klachten
Regelmatig last van een harde buik, buikpijnen, opgeblazen gevoel, geborrel in je darmen, huiduitslag, gewrichtsklachten, spierpijnen of constipatie afgewisseld met diarree? Vooral na het eten van brood of pasta?
Alternatieven
Rijst, haver, gierst, quinoa, teff, amaranth, boekweit, cocosmeel, amandelmeel, glutenvrije producten.
Recept, Pannenkkoeken van boekweitmeel
Ongeveer 200 gram boekweitmeel
2 eieren
Ongeveer 200 ml havermelk, amandelmelk, rijstemelk of water.
Eventueel zoeten met dadelstoop of pure jam (Ekoland of Fiof di frutta).
Bereiden zoals je gewend bent.Ingrediënten zijn te koop bij de Natuurwinkel.
Achtergronden
Boekweit is een graansoort met een relatief lage glucemische waarde. Dit is in ons 'tarwerijke eetpatroon' een weldaad voor de darmen. Een bijzondere stof in boekweit is rutine, dat de doorbloeding in zowel de bloedvaten als de darmen stimuleert en verbetert. Ook is boekwiet onze beste bron van vanadium, een sporenelement dat zowel op het gebied van vaten en cholesterol als glucosestofwisseling een rol speelt. (Bron: Weten van (h)eerlijk eten, deel 1. Rineke Dijkinga.)
Livaad.nl is ontzettend handig om te weten of er gluten in de producten zit die je wilt kopen.
Wanneer je zelf gaat bakken dan zijn de volgende glutenvrije melen een prima tarwe alternatief;
Amandelmeel
Boekweitmeel
Teffmeel
Cocosmeel
Maismeel Bio
Een broodbakmachine is niet zo handig. Bak je brood in de oven.
Enkele recepten tips
Rineke Dijkinga, Weten over (h)eerlijk eten.
Dayenne Bos, 100% Puur
Paleo website.
Commentaires