top of page

Eczeem is NIET op te lossen met HormoonzalfDe afgelopen week stond in de krant dat maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders kampen met chronische huidklachten. Op nummer één staat eczeem, op de voet gevolgd door psoriasis. Vooral kinderen worden getroffen door huidklachten. Wat zijn de mogelijke oorzaken en hoe kunnen we die aanpakken?

Eczeem uit zich als

 • Jeuk

 • Roodheid

 • Zwelling

 • Schilfers

 • Bultjes

 • Kloofjes

 • Korstjes


Vaak op plekken die letterlijk in het 'zicht' zijn.

Bij jonge kinderen begint het vaak met vurige, schrale rode wangen. Artsen sturen je naar huis met een zalfje. "Nee, hoor het ligt niet aan de voeding, je kunt gewoon alles eten". Verkondigde de huidarts toen ik 3 jaar geleden van top tot teen onder de uitslag zat. Ik heb de arts aangekeken en ben niet meer terug gegaan. Nog spijt dat ik daar met een tas vol hormoonzalf en cortison tabletten ben weg gegaan. Ze had ook nog een huid biopt genomen. Daarnaar vragend wat de uitslag was zei ze volmondig; "Eczeem". Dat had ik ook al gezien. Daar helpt een duur huid biopt niet voor. Mijn klachten werden alleen maar erger. Mijn hele immuunsysteem stond door die pillen op de kop. Het heeft mij jaren geduurd voordat ik daar weer bovenop was.

Kennelijk leren artsen bijzonder weinig over voeding, laat staan over de relatie tussen voeding, darmen en de huid… "Is niet bewezen", zei de huidarts en daar kon ik het mee doen. Wachtkamers zitten vol met moeders die geen raad weten met hun kind onder het eczeem. Ook zei komen iedere keer weer met een nieuw zalfje thuis wat de oorzaak niet aanpakt. De 'pappen en nathouden' geneeskunde, zou je kunnen zeggen! Gelukkig tref ik steeds meer ouders die daar niet meer in geloven en met hun kind naar de praktijk komen. Want dat voeding 'bewezen' gezondheidseffecten heeft is wel duidelijk.

Eczeem is een ontstekingsreactie die van binnenuit komt, vanuit de darmen. De darmen hebben een tekort aan boterzuur ook wel butyraat genoemd.

Onderzoekers hebben recentelijk vastgesteld dat onze darmflora een grote invloed uitoefent op het ontstaan van eczeem. Het blijkt namelijk dat kinderen die veel boterzuur in de darmen produceren nauwelijks geplaagd worden door eczeem. Dit is iets dat arts van Saskia As jaren geleden al vertelde. Onze dikke darm produceert boterzuur dat niet alleen voeding is voor de darmbacteriën, maar ook ontstekingen in het lichaam kan reduceren. Naast de regulatie van het immuunsysteem kan boterzuur ook ziekten voorkomen. Boterzuur is een butyraat, een korte keten verzadigd vetzuur.

Boterzuur produceren we door de fermentatie van vezels (groenten en fruit) in onze dikke darm. Aangezien slechts 1% van de kinderen voldoende groente en fruit eet, krijgen kinderen dus zo goed als geen vezels binnen.

Verwar 'vezels' niet met granen!!

Granen zijn belastend voor onze darmen.

Dit is niet het enige probleem.

Kinderen krijgen vaak geen moedermelk, maar flessenmelk. Gepasteuriseerde flessenmelk levert geen enkele positieve bijdrage aan de darmflora omdat de bacterieculturen door verhitting afsterven. Ook een keizersnede heeft een negatieve invloed op de darmflora van de baby: het krijgt niet de bacteriën mee vanuit het geboortekanaal, het vaginale milieu van de moeder. Baby's geboren met een keizersnede hebben 50% minder darmflora groei.

Baby en Kinder Protocol

 • Bij darmgevoeligheid en/of eczeem van een of beide ouders in de zwangerschap al starten met pre- en probiotica. Liefst voor de zwangerschap al starten. RESERVEER EEN CONSULT.

 • Baby bij keizersnee geboorte vanaf de eerste dag 1 druppel probiotica in het mondje om te zorgen voor een betere kolonisatie van goede bacteriën.

 • Moeder en baby mogen na de bevalling niet van elkaar gescheiden worden. Vreemde handen zoveel mogelijk - wanneer alles goed gaat - net toelaten. Zorgverleners en ziekenhuizen hebben hun eigen bacterieflora die voor de baby 'vreemd' is.

 • Vanaf de bevalling minimaal 1 uur per dag 'Huid op Huid Contact'. Gebruik een draagdoek.

 • Borstvoeding, eventueel voeding van moeder aanpassen.

 • Moeder en baby pre- en probiotica.

 • Exofine vrije voeding.

 • Parfumvrij, parabenenvrij, gifvrije huidverzorging. Geen Zwitsal dus!

 • Let ook op met zonnebrand middelen! Bevatten vaak giftige, schadelijke stoffen.

 • Vaccinaties uitstellen of vrij van vaccinaties gezien de trigger naar allergie en immuunbelasting. Vaak ontstaat eczeem na een of meerdere vaccinaties. Onderzoek Mawson heeft gevaccineerde kinderen vergeleken met met ongevaccineerde kinderen.

 • Baby's en kinderen testen op belastingen waardoor direct gestart kan worden met het behandelplan.

 • Voeding, versterken immuunsysteem, herstellen huid, darmen en luchtwegen.

 • Inzetten van homeopathische middelen en biologisch opneembare supplementen (vaak in druppelvorm).

Hoe kunnen we onze darmbewoners weer blij maken?

Eet zo onbewerkt en natuurlijk mogelijk

 • Veel groenten en een beetje fruit.

 • Vooral bladgroenten vinden de darmbacteriën lekker.

 • Vezelrijke groenten zijn onder andere broccoli, koolsoorten en paddenstoelen.

 • Zelfs noten en fruit - zoals bessen - zijn rijk aan vezels.

Maar kinderen eten over het algemeen te weinig oer voeding. Het meeste komt uit zakjes en pakjes, aangevuld met snoep en taart, wat hét recept is om darmbewoners uit te hongeren. Goede inwoners hebben goed eten nodig, anders worden ze lui en overleven niet. Verkeerde darmbacteriën kunnen dan gaan woekeren, nemen de overhand en zorgen dat de darm poreus of lek raakt - Leaky Gut. Bij een lekke darm kunnen voedingsresten in de bloedbaan komen, met huidklachten als gevolg. De stoffen moeten ergens het lichaam verlaten en de huid is één van onze ontgiftingsorganen.

Bestrijdingsmiddelen in drinkwater. Deze week werd bekend dat de bestrijdingsmiddelen Roundup en Ultima steeds vaker in ons drinkwater lekken. Nederlandse gemeenten spuiten dit gif rijkelijk op de straten om onkruid tegen te gaan. Helaas rekenen deze bestrijdingsmiddelen ook feilloos af met onze darmflora. Nog een goede reden om gefilterd water te drinken.

Darmen testen Omdat veel mensen willen weten hoe hun darmen ervoor staan, heb ik checks beschikbaar in de praktijk. Middels bloedafname (vingerprikje bij volwassenen) en BioResonantie (ook bij de allerkleinsten) kom je veel te weten over hoe jouw darmen (en huid) ervoor staan. Met name de BioResonantie is zeer geschikt bij baby's en kinderen want het doet geen pijn en terwijl de staafjes tegen de huid liggen kan het digitale systeem alle metingen doen.

Zo kom je te weten of er bijvoorbeeld Candida speelt, een gluten intolerantie of een laaggradige ontsteking. Ook de check op parasieten behoort tot de mogelijkheden. Wat helemaal interessant is, is om de diversiteit van je darmflora te weten. Zijn ze in balans?

71 views0 comments

Comments


bottom of page