top of page

Daysy Fertility Tracker - wat een uitkomst!

Updated: Feb 2, 2022



Welke verschillende vormen van anticonceptie zijn er? Wat zijn de hormoonvrije opties en als je dat liever ook niet wilt hoe kun je nauwkeurig jouw natuurlijke cyclus monitoren met Daysy – de fertility tracker. Zonder de ovulatie en menstruaties te onderdrukken. Wat zijn de verschillende vormen van anticonceptie en heel belangrijk: hoe werken de andere opties?

Als fertility expert en orthomoleculair therapeut wil ik je informeren over hoe je optimaal gezond kunt blijven met een natuurlijke cyclus en toch weet hoe je zwanger kunt voorkomen maar ook wanneer je wel een kinderwens hebt juist meer kansen hebt.

Nadeel van chemische anticonceptie


De eerste jaren na de eerste menstruatie kunnen gepaard gaan met pijnlijke en heftige menstruaties. Tot je 21ste kan je menstruatiecyclus onregelmatig zijn en oefent je lichaam de communicatie tussen je hoofd en eierstokken voor het afstellen van de juiste hormoonbalans. Je lichaam traint naar een regelmatige cyclus wat niet altijd een pretje is. Daarom zijn er veel vrouwen die al op jonge leeftijd starten met het gebruik van anticonceptie meestal om de menstruatie te ‘regelen’. Helaas heeft het vroeg starten met anticonceptiepil erg nadelige gevolgen voor je lichaam en geest. Artsen adviseren vaak nog steeds het gebruik van de pil bij onregelmatige of pijnlijke menstruaties of als je te maken hebt met overgangsklachten. Ik ben daar niet blij mee en ik zal je uitleggen waarom.

Tijdens het gebruik van de anticonceptiepil heb je geen echte menstruaties, want de chemische namaakhormonen in de pil of het hormoonspiraal onderdrukken je oorspronkelijke cyclus. Je hebt dan geen ovulaties (eisprong) en mist daardoor het afstellen van je eigen lichaam met mogelijk gevolgen. Daarbij komt dat de pil eigenlijk alleen maar bedoeld is om een zwangerschap te voorkomen; ten tijde van de introductie in de jaren ‘60 van de vorige eeuw mocht de pil alleen voorgeschreven worden aan getrouwde vrouwen die nog even niet zwanger wilde worden.

Met hormonale anticonceptie wordt de ovulatie en daarmee de natuurlijke cyclus onderdrukt. Zodoende maak je die hormonen niet zelf aan en loop je daardoor grotere kans op een breed scala aan klachten, waaronder mood swings en depressie, brain fog en verminderde concentratie. Ook kom je vaak aan in gewicht als je de pil of ander farmaceutische anticonceptie gebruikt. Er verandert dus veel als je die chemische nep hormonen binnen krijgt.

Grootschalig onderzoek


De grootste epidemiologische studie in haar soort, in 2016 gepubliceerd in JAMA (1), associeert hormonale contraceptie zelfs met depressie en suïcidale neigingen. Onder de 20 jaar heb je daar zelfs verhoogde kans op. Allemaal door het dagelijks schotje estradiol en progestin, de kunsthormonen in de pil of andere vormen van chemische anticonceptie.

De lever zal deze medicatie uit je lichaam moeten verwijderen en via de darmen afvoeren zodat die chemicaliën niet op gaan stapelen in je bloed. Om deze leverdetox goed te laten verlopen moet je methylatie, een belangrijk ontgiftigsproces in je lichaam, op orde zijn. Vitamine B12, B6 en folaat zijn belangrijke stoffen die dit proces mogelijk maken. Door het gebruik van anticonceptie heeft je lichaam standaard tekorten - en dat is zelfs al na kortdurend gebruik - puur omdat je lever harder moet werken om iedere dag de medicatie te verwerken.

Gebruik je chemische anticonceptie? Mijn advies is om zeker een goede multivitamine met actieve B6 en B12 en folaat (i.p.v. het synthetische foliumzuur) te nemen, om zo direct het tekort aan te kunnen vullen. Ook magnesium, vitamaine C, selenium, zink en Q10 heb je extra nodig. Het niet aanvullen van deze vitaminen en mineralen kan ongemerkt klachten veroorzaken, die merk je meestal pas na langere tijd. Artsen staan hier niet bij stil; dus zorg goed voor jezelf!

<